Řežábek: Rozpočtová politika vlády částečně podkopává snahu ČNB

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Opatření vlády ke konsolidaci veřejných financí zčásti neguje snahu České národní banky (ČNB) o uvolnění měnových podmínek. V rozhovoru pro agenturu Reuters to dnes uvedl člen bankovní rady Pavel Řežábek. Podle něj by bylo lepší, kdyby vláda a centrální banka lépe svá opatření koordinovaly.

"Úsilí České národní banky je částečně negováno i opatřeními procyklické fiskální politiky...Bavíme se o tom, že se zvyšují daně, které snižují poptávku. Spotřeba domácností koreluje s klesajícími reálnými disponibilními příjmy domácností. Proto nemůžeme očekávat, že měnová politika je schopna toto všechno vykompenzovat," uvedl Řežábek.

Řežábek podle Reuters v neobvyklém vystoupení komentujícím činnost kabinetu Petra Nečase uvedl, že by vláda a centrální banka měly lépe koordinovat svá opatření a neplýtvat potenciálem, který by bylo možné využít v případě souhry měnové i fiskální politiky. "Momentálně se obě politiky - fiskální i měnová - chovají rozdílně k ekonomickému cyklu... Bylo by vhodné, aby i fiskální politika napomohla obnově reálné konvergence," uvedl.

"Nebudeme komentovat výroky představitelů ČNB," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Řežábek podle Reuters dnes rovněž řekl, že by centrální banka měla pečlivě zvážit další nákladné kroky, jako jsou intervence na devizovém trhu, i když je současně nevyloučil. Řežábek na posledním měnovém zasedání hlasoval v menšině pro stabilitu sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK