Prodej nových domů v USA v září nejvyšší za téměř dva a půl roku

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. října (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v září výrazně vzrostl a jeho tempo se vyšplhalo na nejvyšší úroveň za téměř dva a půl roku. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA jsou dalším dokladem postupného oživování amerického realitního trhu, jehož krize stáhla ekonomiku před čtyřmi lety do hluboké recese.

Prodej se proti srpnu zvýšil o 5,7 procenta na celoročně přepočtené tempo 389.000. Byla to nejvyšší úroveň od dubna 2010, kdy trh dočasně podpořily daňové pobídky pro ty, kdo si poprvé kupují dům.

V meziročním srovnání se prodej rodinných domů zvýšil o 27,1 procenta, což bylo nejvyšší tempo od února. Celkově je ale tempo prodeje jen asi čtvrtinové proti rekordu z července 2005, kdy byl ovšem realitní trh na vrcholu bubliny nereálně vysokých cen.

Ceny domů po srpnovém vzestupu na pětileté maximum mírně klesly. Zásoby na trhu ale zůstaly velmi nízké a doba, za niž by se nynějším tempem vyprodaly, se zkrátila v září na 4,5 měsíce ze srpnových 4,7 měsíce a byla nejnižší od října 2005.

Prodej starších domů v USA v srpnu vzrostl na dvouleté maximum, z něhož v září mírně sestoupil. Nově zahájená výstavba domů ve Spojených státech minulý měsíc stoupla o 15 procent na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK