Čtvrtletní zisk Daimleru klesl, firma zhoršila výhled

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 24. října (ČTK) - Čistý zisk německého automobilového koncernu Daimler ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 11 procent na 1,2 miliardy eur (30 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Zhoršila rovněž celoroční výhled kvůli výrazně obtížnějším podmínkám na trhu.

Provozní zisk ve čtvrtletí klesl o dvě procenta na 1,9 miliardy eur. Tržby společnosti, která vyrábí například luxusní vozy Mercedes, nicméně stouply o osm procent na 28,6 miliardy eur. Firma zvýšila prodej o procento na 528.600 vozů.

Daimler nyní očekává, že v celém letošním roce vykáže provozní zisk kolem osmi miliard eur, což představuje meziroční pokles o téměř devět procent. Původně přitom firma podle agentury DPA předpokládala, že zopakuje loňský provozní zisk, který činil 8,75 miliardy eur.

"Kvůli ekonomickým problémům Daimler v letošním roce nedosáhne loňského vysokého provozního zisku, znovu však vykážeme dobrý výsledek," uvedl šéf podniku Dieter Zetsche.

Společnost původně plánovala zveřejnit čtvrtletní výsledky až ve čtvrtek. Rozhodla se však zveřejnění uspíšit poté, co novinářům ve Spojených státech omylem zaslala výsledky v e-mailové zprávě. Minulý týden se dostaly předčasně na veřejnost výsledky amerického internetového gigantu Google, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK