Japonské akcie díky vývozcům stouply nejvýš za 4 týdny, jen klesl

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. října (ČTK) - Japonské akcie posílily a uzavřely nejvýše za čtyři týdny. Rostli hlavně vývozci, kterým pomáhá oslabení jenu způsobené spekulacemi, že centrální banka Bank of Japan příští týden dále uvolní svoji měnovou politiku. Hlavní index Nikkei stoupl o 1,1 procenta na 9055,20 bodu.

Slabý jen pomohl předním vývozcům v čele s firmami Nissan Motor, Nikon a Komatsu, které si připsaly téměř dvě procenta. Mobilní operátor KDDI díky očekávání silnějšího růstu zpevnil o 5,5 procenta. Naopak firma Sharp kvůli zprávě z tisku, že její ztráta za pololetí se má téměř zdvojnásobit, klesla o 4,2 procenta. Sharp již od počátku tohoto roku oslabil o 76 procent.

První zprávy o výsledcích hospodaření firem v Japonsku zatím nejsou příliš příznivé. Z 12 firem z indexu Nikkei, které zveřejnily výsledky, jich devět zaostalo za očekáváním. "Je hodně společností, jejichž revize směrem dolů byla mnohem vyšší, než se čekalo," komentoval vývoj na trhu manažer Bayview Asset Management Jasuo Sakuma. "Je to přetahovaná mezi slabými hospodářskými výsledky a slabším jenem," dodal.

Očekávání dalšího uvolnění měnové politiky v Japonsku pomohlo k růstu dolaru vůči jenu až na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. V závěru obchodování dolar stoupl o 0,3 procenta na 80,09 JPY, když během dne vzrostl až na 80,14 JPY, nejvýše od června. K euru však dolar oslabil o 0,3 procenta na 1,3007 USD. Euro vůči jenu posílilo o 0,7 procenta na 104,22 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK