Polská petrochemická PKN Orlen se ve čtvrtletí vrátila k zisku

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polský petrochemický koncern PKN Orlen, který je většinovým vlastníkem českého Unipetrolu, se ve třetím čtvrtletí vrátil k zisku. Hospodaření firmy podpořily vyšší rafinérské marže a posílení domácí měny. Čistý zisk činil 1,37 miliardy zlotých (8,2 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 258 milionů zlotých ve stejném období loni. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

 

Výsledky se zlepšily i ve srovnání s druhým čtvrtletím, kdy PKN vykázal ztrátu pět milionů zlotých. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk 1,3 miliardy PLN.

Společnost snížila dluh na 5,9 miliardy PLN z 8,2 miliardy na konci druhého čtvrtletí. PKN však odhadla, že spotřeba nafty i benzinu v Polsku, které je jejím hlavním trhem, se ve třetím čtvrtletí snížila o pět procent, protože ekonomika dále zpomaluje, napsala agentura Reuters.

PKN Orlen kontroluje stát a je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V České republice vlastní petrochemický koncern Unipetrol. Ten je součástí polské skupiny od roku 2005 a patří v České republice k podnikům s nejvyšším obratem.

Unipetrol se ve třetím čtvrtletí rovněž vrátil k zisku. Čistý zisk činil 645 milionů korun po ztrátě 128 milionů korun v předchozím roce. Tržby ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 18 procent na 28,4 miliardy korun, a to díky výrazně silnějšímu dolaru vůči koruně a také vyšším prodejním objemům v rámci petrochemického segmentu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK