Českých firem mezi nejrychleji rostoucími v regionu ubylo

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Rychle rostoucích českých technologických firem v regionu střední a jihovýchodní Evropy ubývá. Loni se mezi 50 nejrychleji rostoucích společností dostalo devět podniků, letos jen pět. Vedoucí Polsko naopak posílilo a v žebříčku Technology Fast 50 CE mu patří 27 míst proti minulým 20. Uvedla to společnost Deloitte, která žebříček sestavuje.

Žebříček, který Deloitte sestavuje již 13. rokem, vychází z porovnání tržeb firem za posledních pět let. Ty zároveň nesmí být nižší než 50.000 eur ročně. V letošním roce se v něm umístily společnosti z osmi zemí. Vedle České republiky i z Estonska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Srbska.

Stejně jako v loňském roce se nejrychleji rostoucí technologickou společností v České republice stal provozovatel internetových stránek se sportovním zpravodajstvím a výsledky LiveSport. Ten obsadil celkové druhé místo s růstem tržeb o 2441 procent. Druhou nejúspěšnější českou firmou byl opět internetový prodejce parfémů Internet Shop a na třetí místo se probojoval výrobce softwaru GEM System.

Pozici nejrychleji rostoucí technologické společnosti ve střední Evropě obhájil rumunský internetový prodejce letenek Vola.ro, jehož tržby v posledních pěti letech vzrostly o 17.323 procent.

"Více než polovina technologických firem v žebříčku se zaměřuje na vývoj softwaru, třetina pak na internetové služby. Pouze tři společnosti byly v celém žebříčku z oblasti telekomunikací a sítí a jedna z oblasti médií a zábavy," uvedl ředitel v oddělení auditu ve společnosti Deloitte Ladislav Šauer.

Průměrný růst společností v Technology Fast 50 se letos mírně snížil z 1068 procent na 1026 procent. Celkem 23 společností se do hodnocení dostala vůbec poprvé. Nejvíce firem zastoupených v žebříčku mělo Polsko, dále Maďarsko (osm společností), Rumunsko (šest společností) a Česká republika. Kategorii Vycházejících hvězd letos ovládly polské technologické firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK