Zisk Sanofi, majitele Zentivy, ve čtvrtletí klesl o pětinu

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. října (ČTK) - Francouzské farmaceutické společnosti Sanofi, která ovládá českého výrobce léků Zentiva, klesl ve třetím čtvrtletí zisk o 20 procent na 1,6 miliardy eur (40 miliard Kč). Horší výsledky způsobila hlavně levnější konkurence jejího léku na rakovinu Eloxatin.

Celkové příjmy však stouply o 3,3 procenta na devět miliard eur. Příjmy podpořil zájem o lék na cukrovku Lantus v USA a slabší euro.

Sanofi kvůli levnější generické konkurenci léku Eloxatin přišla na příjmech o 448 milionů eur. Letos v květnu ztratila firma také patentovou ochranu léku proti tvorbě krevních sraženin Plavix, který byl druhým nejprodávanějším lékem na světě.

Firma dodala, že za celý rok čeká pokles očištěného zisku, který nezahrnuje některé položky jako amortizaci a výdaje na právní spory, při konstantních směnných kurzech o 12 procent místo původně uváděných 12 až 15 procent. Ztrátu patentů na některé léky mají vyrovnat nižší náklady a zájem o léky na cukrovku a vzácné choroby. Ve třetím čtvrtletí se očištěný zisk snížil o 7,4 procenta.

Sanofi je však optimistická ve výhledu na příští rok, kdy čeká návrat k růstu díky rozvíjejícím se trhům, novým produktům, jako léků na rakovinu střev Zaltrap a roztroušené skleróze Aubagio, a zájmu o léky na cukrovku, biotechnologické léky, očkovací látky a veterinární přípravky.

Akcie Sanofi od počátku letošního roku stouply o 17 procent. Tržní kapitalizace firmy je nyní 87,1 miliardy eur a blíží se ropné firmě Total, která je největší firmou z pařížského akciového indexu CAC 40 a bývalou mateřskou firmou Sanofi, napsaly agentury AP a Reuters.

Zentiva je jedním z největších výrobců generik, tedy levnějších kopií léků, kterým skončila patentová ochrana, ve střední a východní Evropě. Součástí skupiny Sanofi je od roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK