Kolektivní vyjednávání začne ve Škoda Auto v listopadu

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 25. října (ČTK) - Kolektivní vyjednávání o sociálních nákladech a roční pracovní době začnou ve Škoda Auto v listopadu. Mandát pro vyjednávací tým stanoví konference odborového svazu KOVO 21. listopadu. Informace zveřejnilo dnešní vydání listu Škodovácký odborář. Jednání o růstu mezd zaměstnanců začnou v únoru, spodní hranicí růstu má být míra inflace. Na základě nyní platné smlouvy vzrostly mzdy o pět procent oproti předcházejícímu období.

Projednávání sociálních nákladů a roční pracovní doby začnou podle předsedy odborářů Jaroslava Povšíka již před konferencí. Jednotlivé týmy se seznámí a představí základní požadavky. Konference pak stanoví zásadní mandát pro činnost odborů v dalším období. Jednat se také bude v některých integrovaných firmách, kde letos vyprší platnost kolektivní smlouvy, nebo jejich částí.

Jednání o růstu mezd začnou v únoru. Spodní hranicí pro růst mezd má být odhad inflace pro příští rok, uvedl list. Tu Českomoravská konfederace odborových svazů očekává mezi dvěma až 2,5 procenty. Odhad ministerstva financí je 2,2 procenta.

Nyní platnou kolektivní smlouvu zajišťující růst mezd uzavřelo vedení automobilky s odboráři po několikaměsíčním jednání až 20. dubna, tedy 20 dní po skončení platnosti předchozí. Odboráři po 13 neúspěšných kolech jednání poprvé po pěti letech vstoupili do stávkové pohotovosti a pořádali informační mítinky.

Průměrná hrubá mzda dělníků v roce 2011 byla podle odborářů 30.640 korun včetně bonusů. Automobilka začátku letošního roku po celém světě zaměstnávala rekordních 25.800 lidí.

jun dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK