Senát chce omezit platební služby ČNB ve vztahu k obcím

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Česká národní banka (ČNB) by měla podle Senátu ze zákona obcím, krajům nebo vysokým školám pouze posílat státní příspěvky a dotace z účtů, které si tyto instituce budou muset u centrální banky pořídit. Jiné platební služby poskytovat nemá. Senátoři tak dnes přes nesouhlas ministra financí Miroslav Kalouska (TOP 09) doporučili upravit vládní novelu rozpočtových pravidel. Změny bude muset znovu posoudit Sněmovna.

"Není důvod, aby ČNB byla v jiném postavení než v postavení platební agentury," zdůvodnil změnu senátor ODS Miloš Vystrčil. Uvedl, že podle dosavadního znění novely by centrální banka v rozporu se svým posláním mohla také provozovat bankomaty a vydávat platební karty, což by znevýhodnilo komerční banky.

Změna podle Kalouska "zbytečně nahrává soukromému sektoru", neboť nutí obce a kraje, aby si peníze převáděly na své účty u komerčních bank. Podle vládní verze by ČNB mohla veřejným institucím mohla nabídnout podobné podmínky, jaké mají u soukromých bank, na čemž by víc vydělal stát. "Nepokládám to za nekalou konkurenci vůči privátnímu sektoru. Budu bojovat jako tygr, aby to bylo schváleno ve sněmovní verzi," dodal.

Zřízení účtů souvisí se vznikem jednoho inkasního místa, které od roku 2014 bude vybírat peníze pro stát, kraje i obce. Těm pak převede peníze na účty u ČNB. Cílem novely je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nová pravidla mají zlepšit evidenci a správu veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK