Koruna posiluje k oběma hlavním světovým měnám

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Koruna dopoledne posiluje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:10 se oproti středě obchodovala vůči euru o desetník výše na 24,90 Kč/EUR a k dolaru získala 13 haléřů na 19,14 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance jsou inspirací pro korunu vedle eurodolaru i evropské akcie, kterým se dopoledne daří mírně růst na základě lepších výsledků. "České zprávy jsou poslední dobou pro korunu negativní a brání větším ziskům, dnes však žádné nové zatím nepřicházejí," dodal Vlk.

Z nadhledu posledních tří týdnů je koruna podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka relativně stabilní, což platí především ve vztahu ke společné evropské měně. "Výraznějšímu posílení koruny brání pravidelné verbální intervence členů bankovní rady ČNB. Na druhé straně se na trzích, i přes zjevné ochlazení, udržuje stále spíše pozitivní sentiment, který nedovolí české měně výrazněji oslabit. Výsledkem je potom současný postranní trend," míní Novák.

Euro vůči dolaru od středečního odpoledne stoupá, kolem 10:10 se vyšplhalo na 1,3011 USD/EUR. Podle Vlka se projevil pozitivní vliv vystoupení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho v německém parlamentu a oznámené dohody Řecka s trojkou mezinárodních věřitelů. "Mezinárodní měnový fond sice informace z Řecka trochu korigoval, když uvedl, že některé body ještě zbývá dohodnout, ale kurzu to v růstu nezabránilo," podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK