Zisk banky Santander za devět měsíců klesl o 66 procent

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. října (ČTK) - Španělské bance Santander, která je největší bankou v eurozóně, klesl za devět měsíců letošního roku čistý zisk o 66 procent na 1,8 miliardy eur (44,9 miliardy Kč). Propad způsobily vysoké rezervy na špatné úvěry.

Čisté příjmy z úroků se zvýšily o sedm procent na 23 miliard eur. Španělsko má na celkovém zisku skupiny podíl 16 procent, více než polovina pochází z Latinské Ameriky. Santander je aktivní také v USA, Británii a Polsku.

Ve Španělsku se zvyšuje objem nesplácených úvěrů i mimo realitní sektor kvůli recesi a vysoké nezaměstnanosti. Bez práce je nyní čtvrtina Španělů. V srpnu byl objem špatných úvěrů rekordní. Banku rovněž poškozují obavy investorů o budoucnost španělského bankovního sektoru. Španělská vláda má od eurozóny slíbený úvěr na záchranu svých bank až 100 miliard eur.

Čistý zisk v Brazílii klesl za devět měsíců o 14 procent. Brazílie se na celkovém zisku podílí více než čtvrtinou. Ekonomický růst v zemi koncem loňského prudce zpomalil a země přišla s množstvím stimulačních opatření, která mají zrychlit oživení.

V samotném třetím čtvrtletí zisk kvůli rezervám klesl o 94 procent na 100 milionů eur. Hrubé příjmy se však mírně zvýšily na 10,78 miliardy eur z loňských 10,72 miliardy eur, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK