Irsko úspěšně prošlo kontrolou úvěrového programu

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Irsko úspěšně prošlo kontrolou plnění podmínek úvěrového programu od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Uvedl to dnes irský ministr financí Michael Noonan. Dodal, že začala jednání o tom, jakým způsobem Irsko na konci příštího roku program opustí.

 

"Plníme své závazky. Skutečným testem irského programu ale bude opuštění tohoto programu," řekl Noonan. Upozornil rovněž, že irská vláda příští týden pravděpodobně sníží odhad hospodářského růstu pro příští rok z doposud předpokládaných 2,2 procenta.

Irsko se v listopadu 2010 s EU a MMF dohodlo na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). V rámci snahy o splnění podmínek pomoci přikročilo ke zvyšování daní a snižování rozpočtových výdajů, což má negativní dopad na ekonomiku.

Hrubý domácí produkt Irska zůstal v letošním druhém čtvrtletí beze změny po propadu o 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Irsko se tak těsně vyhnulo recesi, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK