Ceny ropy stouply díky nadějím na oživení ekonomiky

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvýšily poté, co překvapivě příznivé ekonomické údaje podpořily naděje investorů na oživení světového hospodářského růstu. Analytici však předpokládají, že na trhu budou přetrvávat tlaky na pokles cen, a to například kvůli obnovování těžby v Severním moři.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o 1,2 dolaru na 109,05 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 70 centů na 86,43 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Náladu na trhu podpořily příznivé údaje o trhu práce ve Spojených státech, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, a zpráva o překvapivě silném růstu britské ekonomiky ve třetím čtvrtletí.

"Vidíme malé oživení cen," uvedl obchodník Tony Machacek ze společnosti Jefferies Bache. "V dlouhodobějším horizontu možná budeme směřovat dolů," dodal. "Očekáváme, že cena Brentu koncem roku klesne ke stovce dolarů," uvedli analytici ze společnosti ABN Amro Commodity Research.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,05 107,85 New York - Nymex WTI prosinec 86,43 85,73

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK