Rosněfť bude možná posílat do Německa víc ropy přes Družbu

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. října (ČTK) - Ruská státní energetická společnost Rosněfť možná posílí vývoz ropy do Německa ropovodem Družba. Podle zdrojů agentury Reuters tak chce řešit výpadky v zásobování ve své německé rafinerii Miro, která dostává surovinu ropovodem Transalpine (TAL) z jihu Evropy. Tato trasa je často přetížená, a nestačí uspokojovat poptávku. S podobným problémem se setkává i Česká republika.

Rusko v minulých měsících dodávky do evropských zemí ropovodem Družba výrazně omezilo. Místo toho ruské firmy posílají ropu do přístavů na pobřeží Baltského moře, aby měly širší možnosti vývozu. Ropa proudí hlavně do nového terminálu Usť-Luga.

"Rosněfť má o tu trasu zájem," řekl zdroj. "Vedou se diskuze o případné změně objemu, který Rosněfť dodává do Německa jižní větví Družby," doplnil další zdroj. Mluvčí Rosněfti nechtěl informace komentovat.

Rosněfť se tento týden dohodla na převzetí britsko-ruské těžební skupiny TNK-BP, která je třetím největším producentem ropy v Rusku. Rosněfť, kde má většinový podíl stát, za svého rivala zaplatí v přepočtu asi 55 miliard dolarů (přes jeden bilion Kč). Po transakci se stane největším producentem ropy na světě podle objemu vytěžených barelů.

Německá rafinerie Miro má kapacitu 310.000 barelů denně. Její vlastníkem je konsorcium firem Phillips 66, Esso, Shell a BP/Rosněfť. Miro dostává surovinu ropovodem TAL, který se táhne z italského přístavu Terst dál na sever. TAL není schopen hladce uspokojovat poptávku, takže se v zásobování objevují výpadky. To před začátkem zimy komplikuje situaci a také přispívá k růstu cen nafty. Ty už jsou blízko rekordních hodnot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK