Americké akcie zahájily růstem, ještě dopoledne ale zisky smazaly

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, počáteční optimismus ale ještě během dopoledne vyprchal. Ztrácely především akcie výrobců základních materiálů, stejně jako telekomunikační firmy. Zpočátku trhu pomáhala příznivá statistika z amerického trhu práce a naděje, že se zlepšuje stav americké i čínské ekonomiky.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.056 bodů, a proti předchozímu závěru tak odepisoval 0,2 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 0,1 procenta na 1407 bodů, index Nasdaq Composite ztrácel rovněž 0,1 procenta a nacházel se blízko 2979 bodů.

Americké akcie nepřetržitě klesají už týden. Za počátečním růstem byly informace čínského ministerstva průmyslu, podle něhož by výroba v tamních továrnách měla v závěru letošního roku růst rychleji než ve třetím čtvrtletí.

Důvodem k růstu cen akcií byla přechodně i zpráva, že za minulý týden v USA klesl počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Tato data ale zpravidla větší význam nemají, neboť údaje za jeden týden nemohou udávat trend. Příznivý vliv zprávy proto rychle zmizel a naopak se prosadil vliv zprávy o slabším růstu zájmu o nákup nemovitostí.

Po skončení obchodování zveřejní výsledky hospodaření společnost Apple. Vedle informací o počtu prodaných telefonů iPhone a tabletů iPad bude důležitý hlavně výhled, který vedení firmy nastíní na klíčové předvánoční období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK