Fitch vyvrátila spekulace, že se chystá snížit rating USA

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings se nechystá bezprostředně snížit hlavní úvěrový rating Spojených států. Agentura to uvedla v reakci na spekulace, které se dnes objevily a které rozkolísaly finanční trhy. Fitch odkázala na svou zprávu z července, v níž uvádí, že na vypracování hodnocení potřebuje více času. Spojené státy mají u agentury Fitch rating na nejvyšším možném stupni AAA.

"Mohu vás jen odkázat na naši zprávu, kde uvádíme, že není pravděpodobné, že budeme mít hodnocení k ratingu či jeho výhledu dříve, než koncem roku 2013," řekl na dotaz agentury Reuters mluvčí Fitch Ratings Brian Bertsch.

Agentura 10. července vydala tiskovou zprávu, v které uvádí, že pokud se neobjeví něco nepředvídatelného, nové hodnocení schopnosti Spojených států splácet závazky patrně nelze čekat dříve, než koncem roku 2013.

Fitch má nyní u ratingu USA negativní výhled. To znamená, že pokud by se rozhodla hodnocení změnit, bude to určitě směrem dolů. Změna hodnocení ale není jistá; pokud by se zlepšily dluhové parametry a Washington nedopustí, aby země začala od ledna fungovat v rozpočtovém provizoriu, mohla by Fitch nejvyšší rating Spojeným státům ponechat.

Americká ekonomika je největší na světě, na hrubém domácím produktu celého světa se podílí zhruba z 20 procent. Spojené státy měly vždy rating na nejvyšším možném stupni a jejich dluhopisy sloužily jako srovnávací měřítko pro ostatní země. Loni v létě to ale přestalo platit, neboť agentura Standard & Poor's rating USA snížila o jeden stupeň na známku AA plus. Ovšem s negativním výhledem.

Snížení ratingu mělo bezprostředně po oznámení dramatické dopady na ceny prakticky všech aktiv. Pesimismus ale postupně vyprchal a závazky Spojených států finanční trhy stále hodnotí jako jedny z nejbezpečnějších. Důvěra se odráží například i ve výnosech amerických dluhopisů, které od té doby vytrvale klesaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK