Renault zhoršil výhled prodeje aut, situace v EU se prý zhoršuje

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. října (ČTK) - Francouzská automobilka Renault zhoršila výhled prodeje aut na zbytek letošního roku a za důvod k obavám označila situaci na trzích v Evropské unii. Především pak ve Francii, Itálii a Španělsku. Firma uvedla, že tržby za třetí čtvrtletí meziročně klesly o 13,3 procenta na 8,45 miliardy eur (asi 210,4 miliardy Kč). Management rovněž kritizoval pomoc, kterou dostane její rival PSA Peugeot Citroën.

Renault loni prodal 2,72 milionu aut, letos to ale bude o mnoho méně. Původně přitom vedení firmy uvádělo, že prodej se zvýší. Za horším výhledem je právě právě Evropa, kde bude letošní propad činit v nejlepším případě osm procent. Automobilka dosud předpovídala, že prodej se v letošním roce v Evropě sníží o šest až sedm procent.

Renault vyrábí například auta Clio nebo Logan. Tržby v Evropě firmě za třetí čtvrtletí spadly o 18,4 procenta, což je skoro dvakrát víc, než činil pokles trhu jako celku. Odbyt ale neklesá jen Renaultu, podobné problémy má většina automobilek. Prodej aut v Evropě klesl natolik, že se blíží minimu za posledních téměř 20 let.

Finanční ředitel Dominique Thormann v souvislosti s propadem odbytu aut kritizoval plán francouzské vlády pomoci konkurenčnímu Peugeotu. Vláda se mu zaručila za úvěr sedm miliard eur (asi 174,3 miliardy Kč), které Peugeot hodlá použít na podporu své finanční divize. Thormann si prý pohlídá, aby tato pomoc nepokřivila trh a konkurenci nezvýhodnila.

Největším akcionářem Renaultu je francouzská vláda. Ve firmě drží podle agentury Reuters asi 15 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK