Liberec si půjčí 150 mil. Kč od Equa bank, ručit bude arénou

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 25. října (ČTK) - Liberec si půjčí 150 milionů korun od Equa bank na financovaní projektů dotovaných z evropských fondů. Za revolvingový úvěr bude ručit Tipsport arénou. Po dlouhé diskusi o tom dnes rozhodlo liberecké zastupitelstvo. Mnoho na výběr nemělo, pokud by zastupitelé přijetí úvěru neschválili, nemělo by město jak akce financovat. Znamenalo by to dokončit revitalizaci lázní a další projekty už by se zahájit nemohly, řekl primátorčin náměstek Jiří Šolc (Liberec občanům), který návrh předkládal.

O revolvingovém úvěru vyjednávala radnice osm měsíců. Soutěž vypisovala čtyřikrát, poslední v nouzovém režimu. Equa bank nabídla městu úročení na úrovni měsíční úrokové sazby PRIBOR zvýšené o 4,16 procenta, což je aktuálně 4,65 procenta. Za zpracování úvěru zaplatí město jednorázový poplatek 300.000 korun. Město ho musí splatit do konce dubna 2015. Radnice chtěla původně úvěr bez zástavy, ale pro banku to nebylo přijatelné. Město proto bude ručit Tipsport arénou, jediným cenným majetkem, jímž Liberec neručí za své dluhopisy.

Liberec měl i výhodnější nabídku, kterou v srpnu předložila rakouská Oberbank. Tehdy nabídla úročení úvěru zvýšeného o 1,85 procenta, což by bylo aktuálně 2,34 procenta. "Když ale televize odvysílala reportáž o tom, že libereckému dopravnímu podniku hrozí, že bude muset vrátit 80 milionů korun dotace na stavbu tramvajové trati, nabídku stáhla. Novou už nám nedali, i když se později ukázalo, že žádné dotace podnik vracet nebude," řekl Šolc. Město tak ale přišlo podle jeho odhadu o pět milionů.

Město se snažilo revolvingový úvěr získat od února. Nynější úvěr u Všeobecné úvěrové banky totiž na konci roku vyprší. Nová půjčka umožní městu financovat jak kontroverzní rekonstrukci městských lázní, tak nový vstup do zoologické zahrady, nebo třeba rekonstrukci dětského hřiště na Kunratické financované z Integrovaného programu rozvoje města (IPRM). Pokud by úvěr zastupitelé neschválili, radnice by nemohla využít další peníze z třetího programu, kde je připraveno více než půl miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK