Gazprom se v cenovém sporu s RWE Transgas odvolá

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Ruská skupina Gazprom se odvolá k rakouskému vrchnímu soudu kvůli neúspěchu ve středeční arbitráži s českou plynárenskou společností RWE Transgas. Český dovozce plynu nemusí podle rozhodnutí platit za neodebrání nasmlouvaných dodávek, což ruský koncern vyžaduje. ČTK o tom za Gazprom informoval Josef Brabec z agentury Czech P.R.

RWE Transgas podle agentury Interfax tvrdila, že má právo snížit své závazky pro odběr plynu. Gazprom však požadoval peníze za nevyčerpaný minimální odběr plynu v letech 2008 až 2011. Podle zdrojů Interfaxu se kauza projednávaná u vídeňského arbitrážního soudu týkala více než 500 milionů dolarů (zhruba deset miliard Kč).

Podle ruské společnosti články dodatku smlouvy, které arbitráž uznala platnými, nevyhovují evropskému právu na ochranu hospodářské soutěže, a proto bude Gazprom žádat zamítnutí tohoto rozhodnutí. "Během našich jednání se Gazprom opakovaně obracel na RWE Transgas s žádostí o odstranění tohoto kontroverzního dodatku, protože není v souladu s právem EU. Odmítnutí ze strany RWE odstranit tento článek vedlo k arbitráži," uvedli zástupci Gazpromu.

RWE se k podrobnostem případu nechce vyjadřovat, řekl již ve středu ČTK mluvčí společnosti Martin Chalupský. RWE vede s ruským podnikem i druhou arbitráž, a to kvůli dlouhodobým smlouvám o dodávkách plynu. Česká firma totiž platí za ruský plyn více, než činí cena na burze. Tento spor by měl být rozhodnut pravděpodobně v první polovině příštího roku.

Evropští zákazníci Gazpromu si delší dobu stěžují na vysoké ceny u dlouhodobých kontraktů. Gazprom se již dohodl na změně smluv s několika klíčovými evropskými klienty, například německou firmou E.ON.

Gazprom je nyní vyšetřován Evropskou komisí kvůli podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky. Gazprom minulý měsíc komisi obvinil, že jej nutí ke snižování cen plynu pro odběratele.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

RWE Transgas je součástí německé energetické skupiny RWE, která je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Firma dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK