Japonská vláda schválila balík opatření na podporu ekonomiky

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. října (ČTK) - Japonská vláda dnes schválila balík opatření na podporu domácí ekonomiky v hodnotě 423 miliard jenů (přes 100 miliard Kč). Podle agentury AP se tak snaží odvrátit hrozící hospodářskou recesi. Schválený balík opatření má dvakrát tak velký rozsah, než se původně předpokládalo.

Nová opatření budou financována z rozpočtových rezerv. Vláda se tak vyhne zvyšování dluhu. Balík zahrnuje subvence na podporu investic v oblastech poškozených loňským zemětřesením. Obsahuje rovněž opatření na podporu boje s povodněmi ve venkovských oblastech a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Za obavami z recese japonské ekonomiky stojí mimo jiné zpomalení hospodářského růstu v Číně a dluhová krize v eurozóně. Vysoké zadlužení však Japonsku znesnadňuje využívání rozpočtové politiky k podpoře hospodářského růstu.

Předpokládá se, že japonská centrální banka příští týden podpoří domácí ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky. Podle zdrojů agentury Reuters by banka mohla rozšířit nákupy dluhopisů o minimálně deset bilionů jenů (2,4 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK