Korejská ekonomika ve 3. čtvrtletí rostla nejpomaleji za tři roky

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. října (ČTK) - Jihokorejská ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 1,6 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední tři roky. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů tamní centrální banky.

Za zpomalením růstu stál zejména pokles podnikových investic, který kompenzoval růst vládních a spotřebitelských výdajů a mírné oživení exportu. Jižní Korea se nyní potýká s negativními důsledky dluhové krize v eurozóně a doufá ve zrychlení růstu poptávky v rozvíjejících se zemích. Export se na ekonomické aktivitě v Jižní Koreji podílí zhruba polovinou.

Jihokorejská centrální banka tento měsíc snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Zhoršila rovněž výhled domácí ekonomiky kvůli negativním důsledkům dluhové krize v Evropě.

Banka nyní předpokládá, že jihokorejská ekonomika letos stoupne o 2,4 procenta. V předchozí prognóze počítala s tříprocentním růstem. Odhad hospodářského růstu pro příští rok banka snížila na 3,2 procenta z dříve očekávaných 3,8 procenta.

Mezinárodní měnový fond tento měsíc snížil odhad růstu jihokorejské ekonomiky pro letošní i příští rok o 0,3 procentního bodu. Letos tak počítá s růstem o 2,7 procenta a napřesrok o 3,6 procenta. Jižní Korea je čtvrtou největší ekonomikou v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK