Microsoft začal prodávat novou verzi operačního systému Windows

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. října (ČTK) - Americká firma Microsoft dnes uvedla do prodeje novou verzi svého operačního systému Windows 8. S jeho pomocí chce softwarový gigant smazat rozdíl mezi osobními počítači a tablety, k čemuž nový systém vybavila například dotykovým rozhraním. Kromě nového systému jde do prodeje nový tablet Surface, který je navržen tak, aby konkuroval tabletu iPad americké technologické společnosti Apple, napsal server france24.com.

Nový operační systém Windows 8 má fungovat na osobních počítačích i na tabletech, jejichž obliba jde prudce nahoru. Systém je možné koupit na internetových stránkách společnosti.

Podle analytika Jeffa Kagana Windows 8 vypadá velmi "inovativně". Problém ale prý je, že Microsoft "nedává uživatelům šanci si na něj pomalu zvyknout" a zavádí jej systémem "všechno nebo nic".

France24.com napsal, že do prodeje jde také Windows RT, který je určen pro tablety a byl již nainstalován do některých zařízení včetně tabletu Surface.

Microsoft je s prodejem operačního systému Windows závislý na počítačích, jejichž prodej kvůli změně priorit mezi zákazníky klesám často ve prospěch tabletu. Příští týden chce podnik představit další verzi Windows 8, která bude určena pro smartphony.

Agentura AP uvedla, že Windows 8 představuje pro Microsoft riziko. Systém totiž vypadá i funguje úplně jinak, než na co jsou zákazníci zvyklí. Zmizelo například tlačítko "Start", tak typické pro všechny dosavadní verze systému Windows. Odpadla i typická nabídka, která provázela všechny verze od roku 1995.

Kritici tvrdí, že právě změny u těch nejzákladnějších prvků vyvolají mezi uživateli vlnu protestů. Řada recenzentů ale tyto změny vítá a vyzdvihuje právě snahu základní koncept úplně přepracovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK