Spotřebitelská důvěra v USA je na pětiletém maximu

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. října (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v říjnu podle indexu Michiganské univerzity dostala na nejvyšší hodnoty za posledních pět let. Američané příznivěji hodnotí nejen vyhlídky ekonomiky, ale i své vlastní finanční situace. Důvodem k obavám ale zůstává takzvaný "fiskální útes", jak se v USA říká dopadům případného rozpočtového provizoria.

Index důvěry, který sestavuje zpravodajská organizace Thomson Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou, po zpřesnění vystoupil na 82,6 bodu. Dostal se tak nad zářijovou hodnotu 78,3 bodu, ačkoli předběžná data byla ještě příznivější a ukazovala růst na 83,1 bodu. Indikátor je nicméně i tak nejvýše od září 2007.

Ekonomové s růstem indexu počítali. Domnívali se však, že vystoupí až na 83 bodů.

Po listopadových prezidentských volbách se politici budou muset zaměřit na zmíněný "fiskální útes". Pokud se nedohodnou na vyšším stropu pro zadlužení, nastoupí automatické výdajové škrty a zvyšování daní. Pak podle průzkumu hrozí, že politické třenice způsobí citelný propad spotřebitelské důvěry, který by mohl být tak rychlý, jak byl nynější růst.

"Dokud nebude důkladně postaráno o legislativu, ať už (v prezidentských volbách) zvítězí kdokoli, může ta debata vést ke stejně skličujícímu vlivu na spotřebitelskou důvěru, jako loňské fiasko ohledně stropu pro zadlužení," upozornil šéf výzkumu Richard Curtin.

Podle dvou třetin lidí, kteří v průzkumu odpovídali, v prezidentských volbách zvítězí současný prezident Barack Obama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK