Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 2,4 procenta

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 2,4 procenta na 964,2 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie technologické firmy KIT digital. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry developerské společnosti Orco. Předchozí dva týdny české akcie stagnovaly.

"Uplynulý týden byl o výsledkové sezoně, makrodatech a o vyčkávání na případný potenciál rétoriky americké centrální banky Fed k měnové politice. Výsledková sezona zatím naplňuje očekávání ohledně meziročně slabších čísel a snižujících se výhledech," popsal hlavní faktory obchodování analytik J&T Banky Milan Vaníček. Německá makrodata byla slabá, ale americká data poměrně pozitivně překvapila, dodal

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla KIT Digital s růstem o 2,4 procenta na 46,1 Kč. Akcie se obchodovala dnes naposled na hlavním trhu a od pondělí přechází na vedlejší trh Start. U společnosti se kromě přesunu a oznámení data valné hromady nic významného nedělo.

Nejvíce klesajícím titulem bylo Orco, které ztratilo 15,9 procenta na 63,50 Kč. Akcie podle Vaníčka technicky korigovala předchozí strmý růst, který byl s největší pravděpodobností podpořen investory, kteří oznámili navýšení svého podílu ve společnosti.

"Nadcházející týden bude udávat tempo výsledková sezona, která prozatím plní investory spíše lehce negativní náladou. Protipólem jsou makroekonomické ukazatele, které by mohly pomoci i příští týden. Nadále tedy očekáváme lehce nepříznivou náladu, ale neočekáváme výraznější vybírání zisků," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK