Analytici očekávají další snížení úrokových sazeb ČNB

28.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. října (ČTK) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém zasedání ve čtvrtek 1. listopadu podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK sníží úrokové sazby na další rekordně nízkou úroveň. Ekonomové ovšem neočekávají snížení o standardních 0,25 procentního bodu, ale méně, tedy na 0,1 procenta. Na konci září ČNB snížila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na 0,25 procenta.

"Zdá se, že ČNB hodlá vystupňovat tlak na korunu. Očekávám, že na rozdíl od zvyklosti nesníží úrokové sazby o obvyklých 0,25 procentního bodu, ale třeba jen o 0,15 procentního bodu. Klíčová sazba v ekonomice se tak dostane jen těsně nad nulu," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa nelze ovšem vyloučit, že si bankovní rada bude chtít počkat na údaje o HDP za třetí čtvrtletí, které budou zveřejněny až po tomto zasedání. "Domníváme se ale, že ČNB na listopadovém zasedání sníží sazby na 0,1 procenta," uvedl.

Škop připustil, že ČNB může snížit sazby až na nulu. "Tomu se ale bude centrální banka snažit vyhnout, protože některé zákonem stanovené pokuty jsou navázány právě na sazby ČNB. Při nulové úrovni by již pokuty neplnily svůj účel," uvedl Škop.

Pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka naznačují komentáře členů bankovní rady ČNB z poslední doby a také překvapivých pět hlasů pro snížení sazeb na posledním jednání bankovní rady. "Za této konstelace považujeme za pravděpodobné ještě jedno snížení úrokových sazeb na příštím jednání bankovní rady ČNB. Základní dvoutýdenní repo sazba by mohla klesnout z 0,25 na 0,10 procenta," uvedl.

Naopak změnu úrokových sazeb neočekává analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "Podle naší prognózy zůstane hlavní úroková sazba na aktuální rekordně nízké úrovni v příštích 12 měsících beze změny," uvedl.

Jednání bankovní rady se zúčastní všech sedm jejích členů. Bankovní rada rovněž projedná a představí novou makroekonomickou prognózu. Ta podle analytiků dozná zřejmě jen nepatrných změn a bude pravděpodobně nadále počítat se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. "Pokud by nedošlo ke schválení chystaných změn, celková inflace v roce 2013 by byla nižší. Nicméně měnověpolitická inflace a výhled na reálnou ekonomiku by byly vyšší, což by implikovalo vyšší sazby," upozornil Škop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK