E15: Staropramen loni prohloubil účetní ztrátu na 542 milionů Kč

29.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Pivovary Staropramen skončily loni kvůli odpisu v souvislosti se změnou majitele ve ztrátě 542 milionů korun. To je o 70 milionů meziročně více. Provozní zisk stoupl téměř dvojnásobně na 154 milionů korun a tržby pivovaru vzrostly o osm procent na 3,96 miliardy korun. Informuje to tom dnešní vydání deníku E15.

Podle mluvčího Staropramenu Pavla Barvíka vznikla pivovaru povinnost nechat ocenit jmění v souvislosti se změnou majitele v roce 2009 a následnou restrukturalizací. Pivovar a celou skupinu StarBev koupila v uvedeném roce investiční skupina CVC Capital Partners.

"Výsledkem je nový kladný oceňovací rozdíl vyjadřující vysokou hodnotu naší firmy. Ten však musíme dle platné účetní legislativy odepisovat, a opticky se tedy projevil na poklesu účetního výsledku hospodaření. Podobný dopad pak mají také úroky z úvěrů souvisejících s nákupem naší společnosti," řekl E15 Barvík.

Prodej piva Pivovarům Staropramen, tuzemské pivovarské dvojce, meziročně loni vzrostl o osm procent na 3,03 milionu hektolitrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK