Maloobchodní tržby ve Španělsku po zvýšení DPH prudce klesly

29.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní tržby ve Španělsku se v září meziročně propadly o téměř 11 procent poté, co v zemi stoupla daň z přidané hodnoty. Vyplývá to z dnešních údajů španělského statistického úřadu.

 

Španělská vláda od 1. září zvýšila sazbu DPH u většiny zboží o tři procentní body na 21 procent. Tento krok je součástí opatření ke snížení rozpočtového deficitu.

Tempo poklesu maloobchodních tržeb v září prudce zrychlilo ze srpnových dvou procent. Tržby ve Španělsku vykazují pokles již 27 měsíců za sebou, upozornila agentura Reuters.

Španělská vláda bude příští měsíc kvůli rozpočtovým škrtům čelit již druhé generální stávce v letošním roce. Kritici tvrdí, že vládní úspory a zvyšování daní vedou pouze k růstu nezaměstnanosti a neřeší ekonomickou krizi v zemi.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent. K růstu nezaměstnanosti přispěly kromě hospodářské recese rovněž reformy trhu práce, které zaměstnavatelům usnadnily propouštění pracovníků.

Španělsko se nachází již v druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Na zemi se nyní soustředí velká pozornost finančních trhů, které čekají, zda tamní vláda předloží žádost o finanční pomoc. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zřejmě by zmírnila obavy investorů z dluhové krize v eurozóně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK