Ceny ropy zůstávají beze změn, sledují hurikán

29.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zůstávají bez větších změn a ropný trh sleduje pohyb hurikánu Sandy. Kvůli uzavření východoamerických rafinerií před blížící se hrozivou bouří prudce vzrostly ceny benzinu a dalších ropných produktů v USA.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SELČ stoupla o zhruba čtvrt dolaru na 109,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI naopak oslabila o třetinu dolaru na 85,95 USD.

Sandy dnes dorazil k pevnině na severní polovině východního pobřeží USA a projevuje se zatím prudkými větry, lijáky a vzdutými vlnami. Příchod bouře ochromil dopravu a uzavřel řadu podniků včetně newyorské burzy.

"Trh bude sledovat zprávy o škodách na energetické infrastruktuře, zejména na rafineriích,s ohledem na mimořádně nízké zásoby topného oleje před zimní topnou sezonou," uvedli analytici Deutsche Bank.

Termínová cena benzinu v NewYorku vzrostla až o čtyři procenta. Ceny topného oleje získaly přes jedno procento a dosáhly dosud nejvyšší úrovně v poměru k ropě WTI.

Na ceny ropy by měl mít hurikán a jeho následky záporný dopad. "Když život utichne, mělo by to tlačit ceny ropy dolů, protože když musí lidé zůstat doma, spotřebuje se méně ropy,," řekl agentuře Reuters analytik lodnýnské makléřské firmy PVM Oil Associates Tamas Varga. V cestě hurikánu je na 50 milionů lidí v široké oblasti od Virginie po hranice s Kanadou a Velká jezera.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,80 109,55 New York - Nymex WTI prosinec 85,95 86,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK