Gazprom bude investovat 38 miliard USD do vývozu plynu do Asie

29.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. října (ČTK) - Ruský plynárenský kolos Gazprom bude investovat do rozvoje rozsáhlého východosibiřského naleziště zemního plynu a do výstavby plynovodu do Vladivostoku celkem 38 miliard dolarů (737 miliard Kč). Vedení Gazpromu to dnes slíbilo prezidentu Vladimiru Putinovi. Rusko chce expanzí na východ snížit svou závislost na vývozu plynu do stagnující Evropy a získat dynamicky rostoucí trhy Asie.

Šéf Gazpromu Alexej Miller Putina informoval o vyhlídkách gigantického pole Čajanda v Jakutské oblasti. Podle Millera by se tam mělo nacházet asi 1,3 bilionu krychlových metrů plynu a Gazprom plánuje investovat do jeho rozvoje asi 14 miliard dolarů.

Do výstavby plynovodu dlouhého 3200 kilometrů by mělo od Gazpromu jít 24 miliard dolarů a stavba by měla být hotova do roku 2017. Ve spolupráci s japonskými společnostmi chce pak ruský monopol na vývoz plynu postavit ve Vladivostoku továrnu na zkapalněný zemní plyn (LNG). Ta by měla zahájit provoz do roku 2020 a produkovat deset až 20 milionů tun suroviny ročně na vývoz do Asie.

"Můžeme vytvořit další centrum vývoz orientované na Asii a Tichomoří," řekl Putin po setkání s Millerem. "V blízké budoucnosti budeme schopni vybudovat exportní kapacit srovnatelné s vývozem plynu do Evropy nebo větší," doplnil jej Miller.

V rámci expanze na východ Gazprom také plánuje postavit plynovod z dalšího gigantického sibiřského pole Kovykta. Tam je podle Millera asi 2,5 bilionu metrů krychlových plynu.

Většina ruského vývozu plynu směřuje do Evropy, tam ale Gazprom naráží na stále větší odbytové a cenové tlaky. Na západoevropských trzích se projevuje vyšší nabídka zejména ze severní Afriky, ale také v podobě začínajícího vývozu amerického plynu z břidlic. Evropu navíc sužuje dluhová krize a nová ekonomická recese a analytici zde výraznější zvýšení spotřeby plynu nečekají ani v dohledné budoucnosti.

Vývoz Gazpromu do Evropy bude letos podle odhadů firmy nižší než loňských 150 miliard metrů krychlových. Gazprom zajišťuje Evropě čtvrtinu její spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK