Japonské akcie uzavřely na dvoutýdenním minimu

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. října (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na dvoutýdenním minimu. Investory podle obchodníků zklamalo, že japonská centrální banka nepřikročila k výraznějšímu uvolnění měnové politiky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o procento na 8841,98 bodu.

Centrální banka dnes ve snaze podpořit domácí ekonomiku uvolnila měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů, na který vyčlenila dalších 11 bilionů jenů (2,7 bilionu Kč). Před oznámením tohoto kroku vykazoval index Nikkei nárůst o 0,4 procenta.

"Reakce trhu ukazuje, že to (uvolnění měnové politiky) nepřekonalo očekávání," uvedl analytik Hidejuki Išiguro z makléřské společnosti Okasan Securities.

Automobilka Honda Motor se propadla téměř o tři procenta poté, co v pondělí snížila odhad celoročního zisku. Dolů zamířilo rovněž konkurenti Toyota Motor a Nissan Motor.

Na devizovém trhu japonský jen po rozhodnutí centrální banky výrazně posílil. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,6 procenta na týdenní minimum 79,25 JPY. Euro vůči dolaru zůstalo bez větších změn na 1,2910 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK