Italská automobilka Fiat více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 30. října (ČTK) - Italská automobilka Fiat ve třetím čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 286 milionů eur (přes sedm miliard Kč) ze 112 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Zisk byl podle agentury Reuters podpořen dobrými výsledky americké divize Chrysler, které kompenzovaly rostoucí ztrátu v Evropě.

Celkové tržby společnosti stouply o 16 procent na 20,4 miliardy eur a dodávky o 11 procent na více než milion vozů. V Severní Americe se tržby zvýšily o 38 procent, zatímco v Evropě, na Blízkém východě a v Africe klesly o 13 procent.

Celkový prodej automobilů v Evropě ve čtvrtletí podle Fiatu klesl o devět procent na 2,8 milionu vozů. Podíl Fiatu na evropském trhu se navíc meziročně snížil o 0,6 procentního bodu na 5,9 procenta. Automobilka předpokládá, že slabé podmínky na evropském trhu budou pokračovat.

Fiat loni získal většinový podíl v americkém partnerovi Chrysler. Ten v pondělí oznámil, že ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 80 procent na 381 milionů dolarů (7,4 miliardy Kč).

Mladá fronta Dnes tento týden uvedla, že Fiat výrazně zredukuje své české zastoupení a přesune ho do Maďarska, aby snížil náklady. V České republice import Fiatu zaměstnává kolem 50 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK