Německá automobilka BMW zvýšila čtvrtletní zisk díky Číně

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 6. listopadu (ČTK) - Německá automobilka BMW ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 16 procent na 1,3 miliardy eur (33 miliard Kč) díky silné poptávce v Číně. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem luxusních vozů na světě.

Tržby společnosti stouply o 14 procent na rekordních 18,8 miliardy eur. Firma potvrdila, že počítá s nárůstem zisku i tržeb také v celém letošním roce navzdory "čím dál nejistějšímu tržnímu prostředí". Generální ředitel BMW Norbert Reithofer předpověděl, že ve čtvrtém čtvrtletí se bude celý automobilový průmysl potýkat s nepříznivými podnikatelskými podmínkami.

Automobilka BMW ve třetím čtvrtletí zvýšila prodej v Číně o 30 procent. Na evropském trhu její prodej stoupl pouze o 2,6 procenta kvůli poklesu poptávky v jižní Evropě, která je nejvíce zasažena dluhovou krizí. Mírný pokles prodeje vykázala firma dokonce i na domácím německém trhu.

Provozní zisk společnosti ve čtvrtletí stoupl o 14 procent na dvě miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 1,7 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK