Slabá poptávka v eurozóně srazila průmyslové zakázky v Německu

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Frankfurt 6. listopadu (ČTK) - Objem zakázek v německém průmyslu v září podle sezonně přepočtených údajů klesl o 3,3 procenta. To je výrazně víc, než se očekávalo a podle tamního ministerstva hospodářství je to důsledek slabší poptávky v ostatních zemích eurozóny. Euro k dolaru tak po zprávě výrazně kleslo. V srpnu se objem zakázek snížil o 0,8 procenta, což je o trochu méně, než naznačovaly předběžné údaje.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že objem zakázek se sníží o 0,5 procenta. Odhady se ale výrazně lišily a zatímco část analytiků počítala s propadem až o 3,3 procenta, jiní naopak čekali růst o jedno procento.

Čerstvá statistika potvrzuje, že problémy v eurozóně tvrdě doléhají i na největší evropskou ekonomiku. Ta byla v minulých letech tahounem hospodářského růstu a do značné míry brzdila důsledky hospodářského útlumu jinde v Evropě. To už ale zřejmě neplatí.

Zahraniční zakázky spadly o 4,5 procenta, objem zakázek z ostatních zemí eurozóny klesl dokonce o 9,6 procenta. O trochu lépe na tom byly německé podniky, protože zakázky od nich klesly pouze o 1,8 procenta.

"Slabé ekonomické prostředí v eurozóně a také v širší globální ekonomice teď má výraznější dopady na poptávku po německých výrobcích, než mělo v prvním pololetí," uvedlo ministerstvo. Horší vývoj v Německu naznačil také index aktivity, který potvrdil hospodářský útlum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK