Při zachování DPH teplo příští rok zdraží o dvě až sedm procent

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplo v příštím roce opět zdraží. Pokud bude zachována současná čtrnáctiprocentní dolní sazba DPH, ceny vzrostou o dvě až sedm procent, uvedl dnes na tiskové konferenci předseda Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Zvýšení spodní sazby DPH na 15 nebo 17,5 procenta by ale podle něj růst cen ještě urychlilo. Zdražení tepla ale bude méně výrazné než letos, kdy ceny rostly o deset procent.

 

Nejvýraznější růst cen se očekává u uhelných tepláren, do jejichž nákladů se promítne očekávané zvýšení cen uhlí. Naopak teplárny využívající zemní plyn by měly ceny zvyšovat jen mírně, některé dokonce díky zavedení společné výroby tepla a elektřiny mohou zlevnit. Jen mírné zvýšení cen se očekává i u tepláren spalujících biomasu, které získají podporu od státu.

Důvody pro zdražení jsou podle Topolánka ve velké míře dány vnějšími faktory. Především to jsou zásahy státu, případně vliv evropských směrnic. K růstu cen tak přispěly masivní investice tepláren kvůli splnění zpřísněných emisních limitů, zvýšení poplatků za znečištění ovzduší nebo povinné nákupy emisních povolenek. Za ně teplárny v příštím roce odvedou do státního rozpočtu přibližně 700 milionů korun.

Topolánek dále řekl, že stát by měl přestat zatěžovat výrobu tepla dalšími požadavky. Zároveň by měl podporovat úspory energie v celém distribučním řetězci, nejen při zateplování domů. "Aby se cena tepla stabilizovala, musel by stát podporovat úspory energie už v samotné výrobě a distribuci tepla, ne jen v konečné spotřebě jako dosud," uvedl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK