Francie podpoří podnikatele na úkor spotřebitelů

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. listopadu (ČTK) - Francouzská vláda dnes představila balík opatření na podporu průmyslového sektoru a posílení konkurenceschopnosti exportérů. Aby získala finance na tato opatření, sníží veřejné výdaje a zvýší zdanění spotřeby.

Opatření zahrnují daňové úlevy pro podniky v objemu 20 miliard eur (přes půl bilionu Kč) během tří let. Vládní plán počítá rovněž s dalšími škrty ve veřejných výdajích ve výši deseti miliard eur. Zahrnuje také dodatečný příjem deset miliard eur ze spotřebních daní, který by mělo zajistit zejména zvýšení daně z přidané hodnoty. Její sazba by měla stoupnout na rovných 20 procent z nynějších 19,6 procenta.

Opatření jsou nicméně podle agentury Reuters méně radikální, než požadovali vedoucí představitelé francouzského průmyslu. Těm se nelíbí zejména vysoká mzdová daň, která podkopává konkurenceschopnost francouzských továren.

Francouzský průmyslník Louis Gallois tento týden vládě doporučil, aby snížila celkový objem daně ze mzdy až o 30 miliard eur, a to v průběhu méně než dvou let. Gallois, který dříve působil jako ředitel evropského výrobce letecké techniky EADS, v pondělí navrhl vládě celkem 22 kroků, s jejichž pomocí by se měla ekonomika postavit na nohy. Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault uvedl, že vláda přijala téměř všechna doporučená opatření.

K opatřením na podporu konkurenceschopnosti Francii v pondělí vyzval rovněž Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten vládě doporučil například zvýšení flexibility pracovní doby, omezení růstu minimální mzdy a snížení podpory v nezaměstnanosti. "Růstové vyhlídky (francouzské ekonomiky) zastiňuje výrazná ztráta konkurenceschopnosti," uvedl fond.

Minulý měsíc MMF snížil odhad růstu francouzské ekonomiky pro letošní rok na 0,1 procenta z dříve očekávaných 0,4 procenta. V příštím roce fond nyní čeká růst o 0,3 procenta namísto dříve předpokládaných 0,8 procenta, uvedl internetový server BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK