Španělská ekonomika se podle premiéra vrátí k růstu v roce 2014

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 6. listopadu (ČTK) - Španělská ekonomika se vrátí k růstu až v roce 2014. Uvedl to dnes španělský premiér Mariano Rajoy. Dodal, že španělská vláda momentálně neplánuje požádat eurozónu o pomoc se splácením dluhů. Předložení žádosti v budoucnosti však nevyloučil.

Španělsko podle premiéra nadále studuje podmínky případné pomoci, protože nedostatek finančních prostředků představuje hlavní problém španělské ekonomiky.

Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB). Španělsko má ale podle premiéra pochybnosti o tom, zda by tyto nákupy vedly k poklesu nákladů na správu dluhu.

Evropská komise podle listu El Pais předpokládá, že španělská ekonomika v příštím roce klesne o 1,5 procenta po letošním propadu o 1,6 procenta. Španělská vláda přitom napřesrok počítá s hospodářským poklesem o pouhých 0,5 procenta.

"V roce 2014 nastane ve Španělsku růst. Nejhorší rok je letošní, příští rok bude lepší," uvedl premiér. "Cílem všech opatření, která podnikáme, je hospodářské oživení," dodal. "Je velmi těžké vytvářet pracovní místa, když máte takové dluhy," upozornil.

Španělský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí podle předběžných údajů statistického úřadu snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou.

Španělsko se nachází již ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK