Ceny ropy stouply, v centru pozornosti jsou volby v USA

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes po vzoru akciových trhů stouply. Přetrvává však nejistota ohledně výsledku prezidentských voleb ve Spojených státech a obavy z dluhové krize v eurozóně.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o téměř 1,5 dolaru na 109,20 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o dolar na 86,65 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Na trhu se po výrazném propadu cen v uplynulém týdnu objevili investoři hledající příležitosti k levným nákupům. "Měli jsme tu výrazný pokles ze 115 dolarů na zhruba 105 dolarů. Je tedy pravděpodobné, že nyní budeme nadále směřovat vzhůru," uvedl obchodník Christopher Bellew ze společnosti Jefferies Bache.

Američané dnes rozhodují o osobě budoucího prezidenta USA. O funkci se ucházejí dosavadní prezident Barack Obama z Demokratické strany a republikán Mitt Romney a jejich šance jsou podle průzkumů volebních preferencí vyrovnané.

"Výsledek voleb a složení Kongresu budou mít velký význam pro schopnost USA vyřešit otázku takzvaného fiskálního útesu," uvedl analytik Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB. Termín fiskální útes se vžil pro automatické výdajové škrty a zvyšování daní, které v USA nastanou od ledna, pokud se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení. Tato automatická opatření by podle analytiků mohla uvrhnout americkou ekonomiku do hluboké recese.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,20 107,73 New York - Nymex WTI prosinec 86,65 85,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK