Americké akcie zahájily den voleb růstem

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily volební den mírným růstem, který během dopoledne postupně sílil až nad jedno procento. Investoři sledují nejen volby prezidenta, ale i volby do obou sněmoven Kongresu, protože tam by se mělo rozhodnout o tom, zda se země na přelomu roku nezřítí z "fiskálního útesu" v podobě prudké rozpočtové restrikce.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vzrostl o 1,2 procenta a byl kolem 13.265 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,9 procenta na 1430 bodů a index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,6 procenta na 3017 bodů.

Průzkumy mínění ukazují na to, že dosavadní prezident Barack Obama a jeho republikánský protikandidát Mitt Romney svedou těsný souboj, který rozhodne několik států. Změna ve vedení země může ovlivnit akcie sektorů jako zdravotnictví, energetika nebo finance. V dnešním růstu investoři sázejí podle analytiků na to, že trhy v nejbližších dnech po volbách oživí, ať vyhraje kdokoli.

Pozorně se budou sledovat rovněž volby do Kongresu a zejména do Senátu, který je ovládán demokraty a v posledním roce odmítá takřka všechny klíčové zákony přijaté republikánskou Sněmovnou reprezentantů. Zda zůstane Kongres v patu, je důležité pro vyhlídky na řešení "fiskálního útesu". Pokud se do konce roku obě sněmovny a Bílý dům nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení, hrozí USA na počátku roku zároveň automatické výdajové škrty a zvýšení daní s těžce negativními dopady na ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK