Japonské akcie neudržely růst a klesly, slabší je i dolar

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. listopadu (ČTK) - Japonské akcie neudržely počáteční růst a oslabily. Ztráta ale nebyla tak vysoká, jak naznačoval vývoj indexů během dne. Zájem byl o akcie automobilky Nissan Motor a koncernu Sumitomo Metal Mining, i když oba podniky zhoršily výhled. Jejich nová prognóza ale není tak špatná, jak se trh obával. Na devizových trzích v reakci na výsledek prezidentských voleb v USA klesal dolar.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 2,26 bodu a den uzavřel slabší o 0,03 procenta na 8972,89 bodu. Obchodování sice zahájil solidním růstem, v půli dne ale prudce klesl. V jednu chvíli tak odepisoval až 0,6 procenta. Širší index Topix naopak zpevnil, připsal si 0,11 procenta a uzavřel na 745,71 bodu.

Trh sledoval hlavně prezidentské volby ve Spojených státech. Indexy začaly klesat ve chvíli, kdy se ukázalo, že současný šéf Bílého domu, demokrat Barack Obama, obhájí mandát. Obama měl v průzkumech mírný náskok hned od začátku, v některých státech byl ale souboj vyrovnaný.

Pokud by v amerických prezidentských volbách uspěl Obamův vyzyvatel, republikán Mitt Romney, akcie by patrně zpevnily víc. Romneyho totiž trhy vnímají jako člověka, který je více orientovaný na byznys a který by jim patrně i více vycházel vstříc.

"Během pozdního rána už se to (Obamovo vítězství) začalo odrážet v cenách. Nakonec se ale (u hlavního indexu) prakticky nic nezměnilo," uvedl makléř jedné zahraniční banky v Tokiu. Hlavní tokijský index Nikkei má letos zatím zisk 6,1 procenta, zatímco americký index S&P 500 už po úterku získává asi 13,6 procenta.

Na devizových trzích po Obamově vítězství prudce klesá dolar. Očekává se totiž, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky, což nedávno potvrdila spuštěním třetího kola takzvaného kvantitativního uvolňování (QE). Obama tyto kroky zcela podporuje, naopak Romney by je patrně zarazil. Stručně řečeno: při kvantitativním uvolňování se zpravidla tisknou nové peníze, což znehodnocuje měnu.

Dolar k jenu spadl až na 79,81 JPY, a je tedy už celý jeden jen pod čtyřměsíčním maximem 80,68 JPY, na němž byl teprve minulý týden. Nakonec ale část ztrát smazal a ustálil se na 80,14 JPY. Proti úterý je to pokles o 0,3 procenta. Australský dolar k americkému zpevnil o 0,2 procenta a dostal se na 1,0461 USD.

Vzhůru se vůči dolaru vydalo také euro, které si připsalo 0,4 procenta na 1,2862 USD. Odpoutalo se tak od zhruba dvouměsíčního minima 1,2763 USD, kde bylo v úterý. Trh nyní sleduje především Řecko, kde má parlament dnes hlasovat o novém programu úspor za 13,5 miliardy eur (asi 341,5 miliardy Kč). Výsledek hlasování, spolu s dalším hlasováním o rozpočtu, rozhodne o tom, zda země dostane další část mezinárodní finanční pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK