Akcie v EU po Obamově vítězství ve volbách zpevňují

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě zahájily obchodování růstem, který byl podle analytiků reakcí na výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Vítězem se stal dosavadní šéf Bílého domu, demokrat Baracka Obama. To znamená, že americká centrální banka (Fed) bude s vysokou pravděpodobností pokračovat v uvolňování měnové politiky a znehodnocování dolaru, což by mělo svědčit akciím.

Panevropský index FTSEurofirst 300 asi hodinu po zahájení obchodování přidával zhruba 0,4 procenta a pohyboval se kolem 1119 bodů. Ocitl se tak nejvýše za poslední dva týdny. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování pouze na burzách v eurozóně, přidával asi 0,5 procenta na 2549 bodů.

I když ve volbách uspěl Obama, rozložení politických sil v Kongresu se téměř nezměnilo. To znamená, že zatímco kontrolu nad Senátem mají i nadále demokraté, ve Sněmovně reprezentantů dál vládnou republikáni. To je pro rychlou dohodu nad spornými otázkami nebezpečný výsledek, zvlášť teď před koncem roku, kdy se blíží hrozba rozpočtového provizoria.

"Do americké politiky to (výsledek voleb) určitě přináší větší viditelnost, což je pro trhy příznivé," upozornil jeden z makléřů na burze v Paříži. "Pozornost se teď ale zaměří na fiskální útes," dodal s tím, že není jasné, zda bude Obama schopen situaci řešit, když se rozložení sil v Kongresu moc nezměnilo.

Termínem fiskální útes se v USA označuje hrozba rozpočtového provizoria. Respektive situace, kdy nastoupí automatické snižování výdajů a zvyšování daní. Dojde k tomu v případě, že se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení. To musí být do konce roku. Fiskální útes by znamenal, že se nebude dostávat více než 600 miliard dolarů (asi 11,9 bilionu Kč), což by negativně zasáhlo většinu odvětví ekonomiky.

Obamovo vítězství v prezidentských volbách ovlivnilo i takzvaný index vnímané volatility VSTOXX. Ten je považován za barometr averze, kterou mají investoři vůči riziku. To znamená, že když se investoři obávají propadu cen akcií, nakupují zajištění. Index v takovém případě roste. Dnes indikátor spadl o šest procent na 20,47 bodu, což znamená, že investoři se propadu cen obávají mnohem méně než v minulých dnech.

Tak silný propad indexu volatility, jaký se objevil dnes, trh nepamatuje už asi měsíc. Ztráty by ale musely vydržet celý den, aby se dalo hovořit o největším denním propadu od začátku října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK