Ústecký kraj zase začíná lákat, v létě přibylo 19,1 pct turistů

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 7. listopadu (ČTK) - Ubytovacím zařízením v Ústeckém kraji se letos v létě výrazně zvedla návštěvnost. Ve třetím čtvrtletí do nich zavítalo 154.687 turistů, což je o 19,1 procenta víc než loni. Je to největší nárůst z celé země. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Kraj patří dlouhodobě k těm nejméně navštěvovaným, letos se ale z chvostu zvedá a za třetí čtvrtletí se dostal už na desáté místo ze 14 českých regionů. Celková návštěvnost od začátku roku překročila hranici 300.000 hostů, což je víc než v některých letech před nástupem hospodářské recese.

Turistická zařízení v celé zemi letos hlásí výrazně živější léto, během nějž přijelo zhruba o deset procent víc hostů. A o Ústeckém kraji to platí prakticky dvojnásob - počet hostů se proti minulému létu zvedl o 19,1 procenta, počet přenocování dokonce o 21,8 procenta. Region přitom nemá žádný velký magnet, který by přitahoval zahraniční turisty, a velké popularitě se netěší ani mezi domácími. Když se přidaly následky povodní v roce 2010, začal si předávat pozici nejméně navštěvovaného kraje s Pardubickým. Letos v létě za sebou nechal i Vysočinu a Olomoucký kraj.

Specifikem Ústeckého kraje je i výrazně větší zájem cizinců. Když se odečte Praha, v celém Česku tvoří asi jednu čtvrtinu návštěvníků hotelové klientely, zatímco v Ústeckém kraji to je třetina. Mezi červencem a zářím to bylo letos 50.974 návštěvníků, což je ve srovnání regionů osmé místo. Největší podíl mají tradičně Němci, jichž přijelo zhruba 21.000, v řádu tisícovek se ale dají počítat i Nizozemci, Švédové, Slováci a Poláci. Turistů ze starých zemí EU ale obecně za posledních deset let spíš ubylo a na jejich místo aspoň částečně nastupují Češi, ale i Rusové nebo Asiaté.

"Dřív k nám hodně jezdili Holanďané, ale ti dneska objevili spíš jižní Čechy. Teď k nám jezdí hlavně Pražáci, Středočeši anebo lidé z dalších velkých aglomerací," řekla ČTK na konci července Lenka Jirkovská z kempu U Hráze na přehradě Nechranice. Hoteliéři si letos nestěžovali ani tak na návštěvnost, jako spíše na čím dál nižší marže. Svůj podíl na tom podle nich mají i slevové portály, na nichž musí tlačit cenu co nejníže.

Od ledna do konce září přijelo do Ústeckého kraje už 300.657 turistů, oproti loňsku o 10,2 procenta víc. Je to nejvíce od začátku hospodářské recese v roce 2009 a ve srovnání posledních deseti let celkově šesté místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK