Koruna dopoledne oslabila k euru, vůči dolaru nepatrně zpevnila

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila vůči euru, k dolaru naopak lehce posílila. Kolem 10:45 k euru proti úterku ztratila pět haléřů na 25,35 Kč/EUR. Vůči dolaru se obchodovala na 19,74 Kč/USD, byla tak o dva haléře slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruně momentálně nijak nepomáhá příznivý vývoj ve světě. Pokrok na české politické scéně, který dnes pravděpodobně umožní vládě premiéra Petra Nečase (ODS) prosadit daňové změny a s tím i přečkat hlasování o důvěře, má na českou měnu velmi malý vliv a dnešním ztrátám nebrání.

Martin Prokop z Next Finance míní, že vzhledem k lepší náladě na trzích má koruna víc prostoru k posílení. Vláda se zároveň dohodla s rebely, což snižuje riziko pádu vlády a předčasných volen. I to bude mít na korunu pozitivní dopad. Nicméně riziko dalšího uvolnění měnové politiky bude korunu nadále táhnout ke slabším hodnotám.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák doplnil, že k dolaru koruna sice v nočních hodinách dokázala posílit, během ranních hodin se kurz ale vrátil zpět nad úroveň 19,70 Kč/USD. Dnešek podle něj bude ve znamení výsledku amerických prezidentských voleb.

Euro vůči dolaru kolem 10:45 zpevnilo na 1,2840 USD/EUR. Vlk uvedl, že první reakce trhů na znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem byla pozitivní. "Převážila očekávání, že výsledek voleb zaručí i kontinuitu ve velmi uvolněné politice americké centrální banky (Fed). Hlavní akciové indexy rostou a eurodolar se posunul rovněž vzhůru," doplnil Vlk.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK