Národní archiv chyboval ve více než 200 milionovém tendru

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. listopadu (ČTK) - Národní archiv chyboval ve více než 200 milionovém tendru na vybavení připravovaného Národního digitálního archivu informačním systémem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tendr zrušil. Rozhodnutí je pravomocné, zjistila ČTK z webu ÚOHS.

Národní archiv zakázku vypsal loni v říjnu. Původně vybral společnost Gordic. Tendr ale napadla konkurenční Telefónica a pražská ICZ.

Podle ÚOHS v zakázce byly chyby. Národní archiv omezil možnost prokazování splnění jednoho technického kvalifikačního předpokladu prostřednictvím subdodavatele. Tento postup podle ÚOHS mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Podle informačního systému veřejných zakázek byl předmětem tendru návrh a dodání komplexního informačního systému Národního digitálního archivu, který se bude podílet na uchování elektronických archiválií a jejich zpřístupnění veřejnosti.

Se vznikem jednoho centrálního pracoviště na ukládání digitálních dokumentů a nakládání s nimi počítá novela zákona o archivnictví, kterou v květnu podepsal prezident Václav Klaus. Dosud se o tuto agendu staralo několik oblastních pracovišť.

Plánované vybudování centrálního digitálního archivu má podle propočtů ministerstva vnitra přijít na 467 milionů korun, přičemž až 85 procent nákladů by bylo možné financovat z evropských fondů. Národní digitální archiv jako centrální pracoviště by měl zajistit po technické stránce péči o archiválie pro všechny orgány státní správy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK