Pražská burza dopoledne rostla, blíží se osmiměsíčnímu maximu

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne zpevnil a dál se přiblížil klíčové hranici 1000 bodů, nad níž byl naposledy před osmi měsíci. Hlavní index PX se kolem 11:30 dostal výše o 0,26 procenta na 998,15 bodu. Dařilo se akciím rakouské Erste Bank. Výrazné ztráty naopak postihly cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica.

Burza roste posedmé po sobě, takovou šňůru zaznamenala poprvé od března 2009. Posilovaly také západoevropské akciové trhy poté, co mezi investory po vítězství Baracka Obamy opadla určitá nejistota, která panovala před americkými prezidentskými volbami, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Tahounem dnešního růstu jsou podle něj akcie Erste Bank, které stejně jako pražská burza rostou již sedmým dnem v řadě. Titul zpevnil o výrazných 2,26 procenta na 520 korun. Náladu v evropském bankovním sektoru podporují také vynikající výsledky francouzské banky BNP Paribas, dodal Mokoš.

Cena akcií mediální společnosti CME stoupla o více než procento na 106,95 koruny a cenné papíry tabákové firmy Philip Morris si polepšily o 1,11 procenta na 10.920 korun.

Akcie Telefóniky naopak spadly o 2,45 procenta na 378,50 koruny. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Renaissance snížili doporučení pro titul z "držet" na "prodávat".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK