Průmyslová výroba v Německu v září klesla o 1,8 procenta

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu se v září meziměsíčně propadla o 1,8 procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Analytici očekávali mírnější pokles o 0,5 procenta. Údaje jsou dalším důkazem negativního dopadu dluhové krize v eurozóně na německou ekonomiku.

"Průmyslovou výrobu budou ve čtvrtém čtvrtletí tlačit dolů slabé zakázky," upozornilo ministerstvo. Již v úterý oznámilo, že objem průmyslových zakázek pro německé podniky se v září propadl o 3,3 procenta kvůli slabší poptávce v ostatních členských zemích eurozóny.

Německá vláda minulý měsíc podle očekávání snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok na rovné procento, zatímco v předchozí prognóze počítala s růstem o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

V letošním druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc předpověděla, že německá ekonomika bude kvůli oslabení poptávky po německém zboží ve čtvrtém čtvrtletí stagnovat, nebo dokonce mírně klesne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK