Objednávky spořicích dluhopisů dosáhly už 12,3 miliardy Kč

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Zájem o předvánoční emisi spořicích státních dluhopisů trvá. Za dva a půl dne, tedy do dnešních 12:00, eviduje ministerstvo financí objednávky za 12,3 miliardy Kč. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na Facebooku. Ministerstvo dříve uvedlo, že považuje za úspěch prodej dluhopisů za více než deset miliard Kč.

"Jak jsem uvedl již před zahájením objednávek, jakoukoli částku nad deset miliard Kč považuji za úspěch. Jsem rád, že toho bylo dosaženo za pouhé dva dny. S ohledem na velký zájem pravděpodobně ukončíme upisovací období dříve než 30. listopadu," komentoval vývoj objednávek ministr financí Miroslav Kalousek.

Objednávky přijímá v průběhu listopadu více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty. Dluhopisy úřad vydá 12. prosince.

Zájemci si mohou pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

V předchozích dvou emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo před rokem, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Letošní jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK