Dolar stoupl na dvouměsíční maximum vůči euru

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Dolar se dnes vyšplhal na dvouměsíční maximum vůči euru, protože obavy ohledně hospodářského vývoje zvýšily averzi investorů vůči riziku. Americká měna je považována za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty.

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla na 1,2749 USD, tedy na nejnižší úroveň od začátku září. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních předních měn, stoupl o 0,3 procenta na dvouměsíční maximum 80,863 bodu, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nyní soustředí na to, zda budou Spojené státy po znovuzvolení Baracka Obamy prezidentem schopny vyřešit problém takzvaného fiskálního útesu. Tento termín se vžil pro automatické výdajové škrty a zvyšování daní, které v USA nastanou od ledna, pokud se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení. Tato automatická opatření by mohla uvrhnout americkou ekonomiku do hluboké recese.

K poklesu eura přispěly také slabé údaje o německé průmyslové výrobě a nepříznivá hospodářská prognóza Evropské komise. Ta dnes předpověděla, že ekonomika eurozóny se letos sníží o 0,4 procenta namísto dříve předpokládaného poklesu o 0,3 procenta.

Investoři nyní čekají na rozhodnutí řeckého parlamentu o osudu úsporných opatření, která jsou podmínkou pro získání další části mezinárodní finanční pomoci. "Nejistota kolem hlasování v Řecku a fiskální útes v USA jsou hlavními rizikovými faktory zatěžujícími euro," uvedla analytička Jane Foleyová ze společnosti Rabobank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK