Americké akcie reagovaly na výsledky voleb prudkým poklesem

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie reagovaly na vítězství Baracka Obamy v úterních prezidentských volbách prudkým poklesem. Trh se obává, že přetrvání dosavadní situace ve Washingtonu povede na přelomu roku k těžké fiskální restrikci, která ohrozí ekonomiku. Náladu na trhu výrazně zhoršily špatné ekonomické vyhlídky eurozóny.

Dow Jonesův index zahájil obchodování poklesem o 0,9 procenta na 13.127 bodů a poté propad prohloubil na 1,3 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 1,3 procenta na 1410 bodů a index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,2 procenta na 2975 bodů. Pro Dow Jones a S&P to znamená nejhlubší pokles od 23. října.

Úterní volby potvrdily dosavadní rozložení sil, kdy demokraté drží Bílý dům a Senát, zatímco Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni. Obě strany se v minulých dvou letech nebyly schopny shodnout takřka na ničem důležitém, což nevěstí nic dobrého v situaci, kdy Americe hrozí na přelomu roku pád z "fiskálního útesu" v podobě automatických výdajových škrtů a zvýšení daní, které může největší ekonomiku světa stáhnout do recese.

Evropská komise dnes výrazně snížila prognózy ekonomického vývoje pro eurozónu a předpověděla, že z nynější recese blok oživí až v roce 2014. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi prohlásil, že ekonomika eurozóny zůstane v dohledné době slabá. Prognózy komise a vyjádření Draghiho smazaly počáteční růst na evropských burzách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK