Exxon Mobil se chce stáhnout z obřího ropného projektu v Iráku

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 7. listopadu (ČTK) - Americký ropný koncern Exxon Mobil se chce stáhnout z obřího projektu těžby ropy v Iráku a svůj podíl v něm prodat. Oznámila to dnes irácká vláda. Krokem Exxonu vrcholí neshody mezi ním a Bagdádem o aktivity společnosti v autonomním Kurdistánu.

Exxon v Kurdistánu loni podepsal dohody o těžbě ropy na tamním území, které poskytují firmě lepší podmínky, než jaké sjednal s vládou v Bagdádu na poli Západní Kurna-1. S Kurdistánem podepsaly podobné dohody i americký Chevron a francouzský Total. To vzbudilo velkou nelibost Bagdádu, který tvrdí, že organizování těžby ropy patří výlučně do jeho pravomoci

Vláda uvedla, že na žádost Exxonu odpoví do neděle. Není jasné, kdo by na klíčovém ropném projektu na jihu země, kde se těží kolem 400.00 barelů denně, mohl Exxon nahradit. Vyvolává to další pochybnosti o schopnosti Iráku uskutečnit plán zvýšení ropné produkce do roku 2015 na pět až šest milionů barelů denně z nynějších 3,4 milionu barelů.

Menšinovým partnerem Exxonu na Západní Kurně-1 je koncern Royal Dutch Shell. Práva na využívání pole, jehož rezervy se odhadují na 8,7 miliardy barelů ropy, získaly obě společnosti na konci roku 2009.

Zdroje z ropného průmyslu agentuře Reuters řekly, že Bagdád by chtěl Exxon na Západní Kurně-1 nahradit společnostmi z Ruska nebo Číny, aby dal západním koncernům za vyučenou. V úvahu by přicházely ruské podniky Lukoil a Gazprom Něfť, které už v Iráku operují. Lukoil, který spolu s norským Statoilem rozvíjí sousední pole Západní Kurna-2, však uvedl, že na další projekt v tak velkém rozsahu zatím nemá zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK