Ekonomové po volbách v USA varují před škrty, export změnu nečeká

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Ekonomičtí analytici po volbách v USA upozorňují na riziko automatických výdajových škrtů a zvyšování daní, které mohou od ledna postihnout americkou ekonomiku kvůli růstu zadlužení. Znovuzvolením Baracka Obamy americkým prezidentem se pro české exportéry do Spojených států nic výrazného nezmění, vyplývá z ankety ČTK mezi firmami. Všeobecně se předpokládá, že americká ekonomika kurz nezmění.

"Očekáváme, že další čtyři roky bude pokračovat stejná politika, možná s vyššími daněmi a žádným reálným snižováním výdajů. Pokud se zemi nepodaří snížit deficit a když bude mít centrální banka možnost stále dokola tisknout další peníze, svět zřejmě ztrácet víru v americké dluhopisy a americký dolar," řekl ČTK měnový stratég Saxo Bank John J. Hardy.

Riziko takzvaného fiskálního útesu, tedy automatických škrtů, pokud se politici v nyní rozpolceném americkém Kongresu nedohodnou do konce roku na zvýšení stropu pro zadlužení, bývá v současnosti vnímáno jako největší hrozba globálního hospodářského oživení. "Reálně tedy hrozí to, čemu se na finančních trzích přezdívá fiskální útes, neboli utažení rozpočtové politiky v řádu tří až čtyř procent HDP," upozornil analytik ČSOB Jan Čermák.

Hrozí, že zvýšení daní o celkových 600 miliard dolarů a škrty ve výdajích srazí americké HDP o čtyři procenta, čímž by se USA prakticky propadly hluboko do recese, doplnil analytik brokerské společnosti Alpari James Hughes. To by podle něj mělo v následujících několika letech dopad nejen na USA, ale i na řadu dalších zemí, které by se také dostaly do recese.

Tuzemští exportéři po zveřejnění výsledků voleb zůstávají v klidu. Se znovuzvolením Baracka Obamy se pro Budějovický Budvar podle mluvčího Petra Samce nic nemění. Trh v USA prý v tuto chvíli není pro podnik klíčový, spíše prestižní. Do USA loni vyvezl zhruba 10.000 hektolitrů piva. Letos v létě ale změnil exportéra, očekává proto nastartování růstu.

Spojené státy patří mezi pět klíčových exportních trhů Plzeňského Prazdroje. "Každý rok dodáváme našemu obchodnímu partnerovi v USA tisíce lahví a sudů piva Pilsner Urquell a prémiový plzeňský ležák je tam nyní k dostání ve 40.000 hospodách, restauracích a obchodech. Růst prodejů prémiových importovaných piv na americkém trhu očekáváme i po volbách," uvedl generální ředitel firmy Doug Brodman.

"Z pohledu exportu očekáváme a přejeme si potvrzení růstu ekonomiky USA," řekl ČTK jednatel přerovské společnosti Meopta-optika Vítězslav Moťka. Podnik vyrábí optickomechanické přístroje a značnou část produkce exportuje do Spojených států, kde má pobočku zaměřenou na montáž a servis optických systémů a sestav pro průmyslové, vojenské a spotřebitelské použití.

Žádnou změnu neočekává analytik brokerské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ani v postoji Spojených států k podpoře firmy Westinghouse v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. "Zvláště nyní, když se tendr zúžil na americko-ruský souboj, bych byl překvapen snížením podpory ze strany americké administrativy," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK